Potonuće ledolomca Čakor u Novom Sadu 18.05.2020.

FOTO: mojnovisad.com I

Udruženje lađara već više od četiri godine upozorava na potencijalnu opasnost po bezbednost plovidbe od napuštenih brodova. Posebno upozoravamo na probleme u Novom Sadu od plovnih objekata namerno uništene firme Heroj Pinki.

Nekada ponos Srbije i čuvari države od leda, namerno uništeni i napušteni ledolomci Čakor i Vučevo, trunu na novosadskom keju ispred nekadašnje zgrade bivšeg vojvođanskog giganta u hidro transportu. Nakon sumnjive privatizacije u kojoj je uništeno četiri najjače firme za hidrogradnju i hidrotransport u Srbiji, ledolomci, koji su bili u većinskom vlasništvu pokrajine, prešli su u privatne ruke, iako su od STRATEŠKOG značaja za bezbednost zemlje u slučaju ledostaja i kretanja leda.

Državni predstavnici su naša dosadašnja pisanja o neophodnosti posedovanja ledolomaca uglavnom koristili za politička nadmudrivanja i raspisivanje nenormalnih tendera za izgradnju novih brodova, iako bi postojeći, sa relativno malim ulaganjima, postali savršeno operativni i izuzetno atraktivni u funkcionalnom i istorijskom kontekstu. Želimo da podsetimo javnost da su pri ledostaju od pre tri godine bili uključeni (i debelo plaćeni) mađarski ledolomci, koji su „blizanci“ i po trupu i po godinama gradnje kao i naši „Čakor“ i „Vučevo“.

Kako su brodovi u privatnom vlasništvu mi smo, kao Udruženje, više puta tražili od nadležne inspekcije i predstavnika vlasti u Novom Sadu uklanjanje ovih napuštenih brodova na bezbedno mesto uz obavezan nadzor.

Kao što se može videti to nikad nije učenjeno i nakon svih ovih godina javašluka došlo je do neminovnog potonuća broda. čini se da su, nakon svega, kod nas sumnjivi biznismeni i interesi pojedinaca IPAK jači od Države i Sistema.

Ovo je u poslednjih godinu dana SEDMO potonuće brodova i plovidbenih postrojenja u Srbiji, po čemu smo definitivno na prvom mestu u Evropi, a verovatno i u svetu. Po ovome se vidi da sistem inspekcije plovidbe, nadzora, registracije brodova i kompletne infrastrukture brodarstva u Srbiji jednostavno ne radi.

Postavljamo pitanje nadležnima da li će se sa reagovanjima na najavljene opasnosti od ljudi iz struke reagovati ikada ili će službe koje treba da rade u interesu države i građana i dalje čuvati interese sumnjivih biznismena i ličnih interesa pojedinaca.

Izražavamo najdublju osudu nad nečinjnjem ničega.

Upravni odbor UPLS.

Upravni odbor GSLPS